KNOW
HOW
Wikken en wegen. Wel of niet studeren? Nu of later? En dan ook nog de juiste keuze maken. Want een nieuwe studie zet niet alleen je carrière, maar je hele leven in beweging! Ben jij daar klaar voor?
Terug
KNOW HOW
Voorwoord

Studeren voegt een nieuwe dimensie toe aan je leven. Je raakt geïnspireerd, gemotiveerd en krijgt nieuwe energie. Net als Peter. Als 21-jarige stopte hij met zijn opleiding en ging werken. Jarenlang sluimerde de wens om een hbo-diploma te halen. Vorig jaar hakte hij de knoop door en ging hij weer studeren. Ben jij ook klaar voor de start? Dan is het tijd om in actie te komen. Je kunt nog in september starten! Benieuwd naar de stappen die je dan moet nemen? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. 

Peter kwam in beweging
p1.
“Jarenlang sluimerde de wens om te gaan studeren, maar er was nooit ruimte of tijd”
Video: "De tijd was rijp"
p2.
Wikken, wegen en dan... bewegen!
p3.
Geef je carrière en leven een boost!
Afgestudeerd!
p4.
De master van Karin leverde haar kennis én meer mogelijkheden op.
Column
Emma Wever
p5.
"Ik ga de uitdaging aan!"
Klaar voor de start?
p6.
Je bent er klaar voor: je wilt weer gaan studeren. Maar wat zijn de stappen die je kunt nemen?
Wikken, wegen, bewegen!
  • Wie: Peter de Boer
  • Werk: Process Manager bij Ziggo
  • Wat: Bedrijfskunde - MER, tweedejaars
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Relatie: woont samen

“Jarenlang sluimerde de wens om te gaan studeren, maar er was nooit ruimte of tijd”

Hoe kwam Peter in beweging? Lees meer
Terug
Peter de Boer

“Op mijn 21e ben ik gestopt met mijn mbo-opleiding ICT. Ik wist dat ik wilde studeren, maar niet wat. Ik besloot een tijdje te gaan werken om over die vraag na te denken. Ik kon aan de slag als callcentermedewerker bij UPC en in de loop der jaren klom ik op tot Process Manager. Al die tijd zat de wens om te studeren wel in mijn hoofd, maar er was nooit ruimte of tijd. Ik ging samenwonen, een huis kopen… En ik kaatste jarenlang op hoog niveau. Pas toen ik mijn kaatscarrière beëindigde, kwam het volgen van een studie in beeld.”

Lees verder hoe Peter wist dat de tijd rijp was om in beweging te komen

Terug
Druk, druk, druk!

“Eerder had ik een tweejarige mbo-opleiding Werktuigbouwkunde afgerond en ik was dus al wat ouder dan mijn medestudenten. Dat, in combinatie met het feit dat ik de uitdaging miste, maakte dat ik besloot te stoppen met de mbo-opleiding ICT.

Op een vrijdagmiddag zag ik een poster op het raam van een uitzendbureau dat UPC callcentermedewerkers zocht. Ik ben naar binnen gestapt en kon maandag meteen beginnen. Het werd serieus met mijn toenmalige vriendin en we kochten een huis. Werken en geld verdienen beviel me prima. De wens om te studeren verdween naar de achtergrond. Van callcentermedewerker klom ik op tot teamleider en later Process Manager.

Rond mijn dertigste kreeg ik het aanbod van mijn werkgever om te gaan studeren, maar ik kaatste toen nog op hoog niveau. Veertig uur in de week werken, twee avonden trainen en dan ieder weekend meedoen aan wedstrijden: er was geen tijd voor een studie.”

Terug
Wikken en wegen

“Ik kom uit Herbaijum. Iedereen kaatst daar. Mijn opa en vader ook. Het is me met de paplepel ingegoten. Het is een way of life. Meedoen aan de PC is een onbeschrijflijke ervaring. Twee jaar geleden ben ik gestopt. Ik stond steeds vaker tussen veel jongere jongens. Het aanbod van mijn werkgever lag nog op de plank en ik besloot dat de tijd rijp was. Mijn werkgever betaalt mijn studie, dat maakte het besluit om te gaan studeren ook gemakkelijker. Ik sport nog steeds. Ik doe nu aan survivalruns, maar dat kost me veel minder tijd. Het moeten presteren is eraf, het is nu echt een hobby.”

Terug
En dan… bewegen!

“Ik heb me in een aantal studies verdiept, maar wist vrij snel dat het Bedrijfskunde – MER moest worden. De opleiding is lekker breed en dat is wat ik wil. Als Process Manager heb ik ook te maken met alle facetten van de organisatie en dat zag ik in deze studie terug. Je moet wat weten van finance, marketing, recht, sociologie en psychologie. Ik vind het allemaal erg interessant. Bovendien kan ik de theorie meteen toepassen in de praktijk en daar ben ik erg blij mee.”

Terug
Nieuwe energie

“Het is goed dat ik dit nu pas doe. Op mijn twintigste was ik hier echt niet klaar voor geweest. Ik was toen met heel andere dingen bezig. Het is pittig. Ik studeer twee avonden in de week en in de weekenden ook nog. Ik heb nooit geleerd om te leren, dat was nieuw voor me. Ik las de studieboeken, in plaats van samenvattingen te maken en de hoofdlijnen te leren. Gelukkig kreeg ik veel tips van mijn huidige vriendin en mijn medestudenten. Alleen al daarom ben ik blij dat ik ben gaan studeren, om de mensen die je leert kennen. We hebben een hechte, fijne groep. Dat horen we ook van docenten. We motiveren elkaar, stuwen elkaar omhoog. We streven hetzelfde doel na en hebben veel steun aan elkaar. Deze studie biedt me nieuwe mogelijkheden. Ik ben nu Process Manager op het gebied van klantenservice, maar zou me in de toekomst graag over de gehele breedte van de organisatie met vraagstukken bezig willen houden.” 

Wikken, wegen en dan... bewegen!

Met studeren zet je niet alleen je carrière, maar ook andere aspecten van je leven in beweging. Studeren gaat de nodige tijd en energie vragen en dat betekent dat je ergens ruimte moet zien te vinden. Het biedt je de kans om alle aspecten van je leven eens kritisch tegen het licht te houden. De keuzes die daaruit voortvloeien hoeven beslist niet nadelig te zijn. Wat kun je zoal verwachten?

Terug
Gezin

Veel deeltijdstudenten hebben een relatie en kinderen. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je partner jouw keuze om weer te gaan studeren steunt. Op het thuisfront gaan er dingen veranderen. Je hebt minder tijd voor je partner en kind(eren) en ook het huishouden heeft minder prioriteit. Een tip: bouw evaluatiemomenten in. Bespreek met elkaar wat goed gaat en wat beter zou kunnen. Moeten er dingen veranderen, ja of nee? Wees flexibel. Onthoud: jij beweegt, dus jij bepaalt!

Terug
Een boost..

Een studie brengt vaak kort na de start al iets teweeg op je werk. Je kunt je opgedane kennis toepassen in je werkzaamheden. Wat eerst grenzen waren, worden uitdagingen die je vol zelfvertrouwen aangaat. Heb je de opleiding afgerond? Dan kan er een carrièremove in het vooruitzicht liggen (intern of extern). Je kunt dan de stap maken naar een meer uitdagende of betekenisvolle functie. Wat je doel ook is: je werk komt in beweging.

Terug
Sociaal leven

Weer gaan studeren betekent niet dat je je sociale leven vaarwel hoeft te zeggen. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe een feestje over te slaan of eerder naar huis te gaan. Een tip: reserveer vaste dagen en tijdstippen voor je studie. Zo weten je familie en vrienden waar ze aan toe zijn. Bijkomend voordeel van een nieuwe studie is dat een deel van je sociale leven zich verplaatst. Jij en je medestudenten zitten in hetzelfde schuitje en dat smeedt een hechte band. “We hebben een geweldig leuke groep studenten. We werken veel samen, iedereen is betrokken en we delen veel,” vertelt een deeltijdstudent. “In tentamenweken spreken we regelmatig af om samen dingen door te nemen en worden samenvattingen uitgewisseld. Inmiddels zijn we goed op elkaar ingespeeld, zodat groepswerk ook vlot verloopt. We brengen elkaar naar een hoger niveau, stimuleren en helpen elkaar waar nodig.”


Afgestudeerd!

Karin Giesen (31) haalde haar propedeuse aan de Hogere Hotelschool, switchte naar de opleiding Media en Entertainment, maar eenmaal aan het werk twijfelde ze. Pas toen ze op een camping in Frankrijk met kinderen werkte, viel het kwartje: ze wilde juf worden! Ze schreef zich in voor de pabo en ging aan de slag als leerkracht. Leergierig als ze is, koos ze een aantal jaren later voor de master Pedagogiek.

Lees verder
Terug

“Na de pabo vond ik werk als leerkracht bij een basisschool in de wijk Delftlanden in Emmen. Die school was nieuw en vanaf het begin was ik betrokken bij de vorming ervan: het maken van beleid, het kiezen en implementeren van methodes en het ontwikkelen van de visie en het concept van de school. Omdat ik behoefte had aan kennis op die vlakken, wilde ik graag weer studeren.”

Meer mogelijkheden
“Ik vond het een heel leuke periode en heb daardoor de studie niet als zwaar ervaren. Terwijl ik heus avonden hard heb gewerkt om deadlines te halen. Als het een thuisstudie was geweest, had ik het niet gered, denk ik. Het is fijn dat je met je medestudenten ervaringen kunt uitwisselen. De master is heel praktijkgericht en vanaf het begin werkte ik aan mijn eigen onderzoek naar de identiteit van mijn school. Het heeft me veel opgeleverd. Ik heb nu een coördinerende rol, naast mijn werk als leerkracht. Ook heb ik meer mogelijkheden. Ik kan met de master heel andere functies uitoefenen in onderwijsland, bijvoorbeeld als adviseur of veranderkundige. Dat is een fijn idee.”

Over het wel
en wee van een
leraar in spe

Emma Wever (28) is deeltijdstudent Leraar Maatschappijleer. In haar columns deelt ze haar ervaringen als deeltijdstudent.

"Er is een tijd voor twijfel en een tijd voor gaan, en die is nu!"

Lees verder
Terug
Gaan!

Mijn blik gaat van de lege backpack op de grond naar de stapel spullen die daar in zouden moeten passen. Morgen vertrek ik naar Peru. Vier weken ga ik daar rondreizen, alleen. Voor de duidelijkheid: ik beschouw mezelf bepaald niet als het backpackerstype. Ik houd van comfort en zekerheid, van communiceren in een taal die ik goed beheers, van een wereld die ik ken. Geen van deze facetten zullen aanwezig zijn tijdens mijn reis. En toch ga ik. 

Mijn gedachten gaan terug naar maart 2013: het moment dat ik mijn vaste baan opzegde en besloot weer te gaan studeren. Ook toen was daar de twijfel en de onzekerheid. Maar ook het gevoel van nieuwe energie en enthousiasme over de toekomst. Die stap die ik toen zette en het zelfvertrouwen dat ik gaandeweg met mijn medestudenten opbouwde, geven mij ook nu weer een flinke boost. Er zijn altijd mensen die je helpen.

De studieboeken op de keukentafel brengen me terug in de realiteit. Voor de vorm heb ik ze opgestapeld. De komende weken zal ik weinig voor school kunnen doen. Aan de andere kant: alles wat in die boeken staat zou in mijn hoofd moeten zitten. Zou deze reis geen uitgelezen mogelijkheid kunnen zijn mijn opgedane kennis te spiegelen met de praktijk? Maatschappijleer is tenslotte een wereldvak. Jezelf ontwikkelen ook.

Natuurlijk maak ik me zorgen. Kan ik dit aan? Zal ik niet ziek worden, of bestolen of opgelicht? En de vraag der vragen is natuurlijk: zijn de mannen daar wel knap? Latino zoekt vrouw is tenslotte heel andere koek dan de boeren die zondagavond op het televisiescherm verschijnen. 

Ik weet het niet, heb geen idee, maar gewapend met mijn podcasts Spaanse les, zonnebrandcrème en geluksokken ga ik de uitdaging aan. Er is een tijd voor twijfel en een tijd voor gaan, en die is nu!

Terug
En... go!

Persoonlijk intakegesprek
Wil je meer weten over een specifieke bachelor- of masteropleiding, vraag dan een persoonlijk intakegesprek aan. Tijdens dit gesprek kom je meer te weten over de inhoud van de studie, jouw eventuele vrijstellingsmogelijkheden en of de studie aansluit bij jouw verwachtingen en ambities. 

Wil je een cursus of leergang volgen? Ga dan naar de pagina van de desbetreffende opleiding op www.nhl.nl/werkenstudie en meld je hier direct aan. 

Inschrijven via Studielink
Inschrijven voor een studie doe je via Studielink. Nadat je je hebt inschreven krijg je informatie en eventueel aanvullende vragen over je toelating van Bureau Inschrijving van de NHL. Meer informatie vind je hier

Poll
Je wilt weer studeren. Hoe lang loop je al met deze wens rond?
Inschrijven en financiën?

Lees hier meer!
Vragen over een bachelor-
of masteropleiding?

Vraag hier een persoonlijk intakegesprek aan!
Werk & Studie
Voorlichtings-
activiteiten
Er zijn diverse informatiebijeenkomsten
gedurende het jaar.
Meer lezen?

Vraag het papieren glossy magazine aan

NHL

NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief.

NHL Magazine

Draai je scherm